Kara-te betekent 'lege hand'. Vrij vertaald betreft het de 'kunst van het verdedigen zonder wapens', gebruik makend van delen van het lichaam die als wapen kunnen dienen, zoals b.v. de vuist, elleboog, knie, been, voet, ... Niet zomaar kloppen en trappen, maar stap voor stap technieken aanleren en ontwikkelen, om zo te groeien als karateka. De Oosterse filosofie steeds indachtig, behandelen we alle disciplines die het karate rijk zijn.
  • Lichaamsopwarming
  • Kihon (techniek)
  • Kata (stijloefening)
  • Kumité (gevecht)
  • Tameshiwari (breektechniek)
  • Stretching
  • Self-defence
  • Conditietraining
  • Krachttraining
Elke training wordt de nadruk gelegd op een combinatie van de verschillende onderdelen. Hierdoor beschikken we over een enorme trainingsvariatie. Elke karateka wordt gestimuleerd om naar zijn capaciteiten te evolueren. Bij de kinderen gebeurt dit spelenderwijs, bij de volwassenen worden de prikkels intenser, maar daarom niet met minder plezier. Karate, niet enkel voor jong geweld, maar ook voor de iets minder jeugdigen onder ons. De beste manier om het kyokushin karate te leren kennen, is gewoon eens een training meedoen. Een ervaring vertelt zo veel meer dan een geschreven tekst.
Hieronder leest u wat extra uitleg over de drie grote delen van het Kyokushin Karate:

KIHON

Het allereerste wat een beginnende karateka leert, zijn de basistechnieken. Zij bestaan uit afweringen, stoten en trappen. Deze technieken moeten regelmatig en onder strenge zelfkritiek geoefend worden. Het kihon oefenen heeft als doel de juiste focus in kracht, snelheid, reactie, ademhaling en beweging te vinden.

KATA

Kata’s vormen als het ware het woordenboek van karate. Ze moeten zuiver technisch en krachtig uitgevoerd worden. Zij zijn een stijloefening, een voorbereiding op het vrije vechten, omdat de karateka tijdens de kata-oefening technieken, lichaamswendingen en verplaatsingen inoefent.

KUMITE

Kumité, ook wel gekend als “sparren” is vrij vechten met een partner waarbij aanvals- en verdedigingstechnieken op elkaar worden uitgeoefend. Het kyokushin karate staat over de hele wereld bekend als “The strongest karate”. Deze naam heeft zij te danken aan de zeer sterke wedstrijdvechters die door het kyokushin opgeleid worden.